Piękne włosy są ozdobą każdego człowieka. Niestety często oprócz nadmiernego wypadania, obserwujemy przedwczesne siwienie. Stres, dieta uboga w warzywa i owoce oraz czynniki genetyczne, będą przyczyniały się wybielania włosów.
Jak to się dzieje?
Utratę koloru włosów powoduje zwiększone stężenie nadtlenku wodoru (H2O2), powstającego w komórkach włosa. U osób młodych i zdrowych, neutralizacja nadtlenku wodoru przebiega sprawnie, natomiast wraz z wiekiem mechanizm ten jest osłabiony. Aby reakcja unieszkodliwiania H2O2 przebiegała prawidłowo, potrzebny jest enzym katalaza. To właśnie niedobory tego enzymu, są odpowiedzialne za przedwczesne siwienie włosów.
Jak zapobiegać przedwczesnemu siwieniu?
Źródłem tego cennego enzymu, zapewniającego kolor naszym włosom, w pożywieniu jest: cebula, marchew, szpinak, cukinia, por, seler, brokuły, ziemniaki, rzodkiewki, banany, jabłka, seler, morele oraz wiśnie. Dobrze jest wzbogacić dietę o mangan, selen, cynk, miedź oraz witaminy z grupy B, ponieważ są one niezbędne do wytworzenia katalazy przez organizm.
Do związków powstrzymujących siwienie zalicza się także koenzym Q10, dlatego warto rozpatrzyć jego suplementację.
Jednym z najlepszych środków zapobiegających siwieniu włosów, a nawet przywracającym kolor włosom, które go utraciły, jest trawa pszeniczna uzyskiwana z rośliny Triticum aestivum. Regularna suplementacja trawą pszeniczną, dzięki zawartemu w niej chlorofilowi, powoduje oczyszczanie krwi i nerek oraz dotlenienie komórek.Pomocny w zwalczaniu siwizny będzie sok z organicznej marchwi, który przygotujemy sami.Aby zapobiegać siwieniu, należy unikać produktów przetworzonych oraz cukru, a codziennej diecie należy uwzględnić spożywanie dużych ilości warzyw, szczególnie zielonych.
Przejdź do Instytutu Trychologii
Aleksandra Laszczak – trycholog, kosmetolog. Specjalista z zakresu diagnostyki i kuracji schorzeń skóry głowy i włosów. Instytut Trychologii EsteticDerm, Kraków
Przeczytaj o badaniu trychologicznym.
Comments are closed.